ŠPANSKI FESTIVAL OSNOVNOŠOLCEV ¡HOLA CHICOS!

Španski festival osnovnošolcev, ki se odvija na vsakoletni ravni, je namenjen vsem osnovnošolcem, ki se učijo špansko, ne glede na starost. Dobrodošli  so tako tisti, ki se španščino učijo kot izbirni predmet kot  tudi učenci, ki pridobivajo znanje v okviru krožka ali interesnih dejavnosti. Namen festivala je otrokom ponuditi možnost, da doživijo učenje španščine malo drugače, da spoznajo učence drugih šol ter njihovo delo, spodbujati ustvarjalnost osnovnošolcev, izmenjava idej, skratka, da se za eno popoldne potopijo v špansko govoreči svet. Poleg tega je namen festivala tudi promocija samega učenja španščine.

 

1. ŠPANSKI FESTIVAL OSNOVNOŠOLCEV ¡HOLA CHICOS! 

Čisto prvi ŠPANSKI FESTIVAL OSNOVNOŠOLCEV ¡HOLA CHICOS! smo slavnostno otvorili v četrtek, 26. maja 2011, se je na OŠ Riharda Jakopiča, v Šiški. Zbralo se je okoli 85 učencev s svojimi učitelji, nekaterimi starši ter sošolci. Z obiskom so premierno praznovanje festivala počastili tudi predstavnik Španskega veleposlaništva, g. José Luis Del Riego Santos, predsednica Slovenskega društva učiteljev španščine, prof. Veronika Vizjak, vodja Instituta Cervantes v Ljubljani, ga. Lucía Ramallo Cuesta, predstavniki Katedre za španski jezik na Filozofski fakulteti v Ljubljani, založb DZS, Mladinska knjiga in Rokus.

Pester in zanimiv program so pripravile: OŠ Riharda Jakopiča, OŠ Jožeta Moškriča, OŠ Škofja Loka-Mesto, OŠ Dob, OŠ n. h. Maksa Pečarja, OŠ Franceta Prešerna Kranj ter OŠ Idrija.

Po končanem programu smo imeli kratko tekmovanje v znanju, kjer so najhitrejši učenci prejeli lepe nagrade. Pred slovesom so vsi udeleženci za spomin prejeli vrečko in nekaj darilc. Nagrade so poklonili: Špansko veleposlaništvo ter založbe DZS, Mladinska knjiga in Ilex.

 

2. ŠPANSKI FESTIVAL OSNOVNOŠOLCEV ¡HOLA CHICOS!

Četrtek, 19. aprila 2012, je bil dan že 2. španskega festivala ¡HOLA CHICOS!, ki se je odvijal na n. h. Maksa Pečarja, v Ljubljani, z učiteljico Ano Pavlič. Na festivalu je nastopilo 89 učencev iz 10-ih šol, med njimi so bile: OŠ Orehek Kranj, OŠ Naklo, OŠ Kolezija, OŠ n. h. Maksa Pečarja, OŠ Idrija

Na OŠ n. h. Maksa Pečarja so nastopajoče toplo sprejeli in pogostili s pijačo, sadjem in piškoti. Festival se je začel s kratkim uvodom v španskem ter slovenskem jeziku, sledili so mu nastopi posameznih osnovnih šol – pevske točke, recitacije, igrani prizori, nekateri so celo kuhali. Po končanih nastopih so sledila nagradna vprašanja. Tisti, ki so odgovarjali hitro in pravilno, so prejeli lepe knjižne nagrade (knjige ali slovar).

 

3. ŠPANSKI FESTIVAL OSNOVNOŠOLCEV ¡HOLA CHICOS!

25. aprila 2013, se je na OŠ Koseze, v Ljubljani, zgodil3. španski festival za osnovnošolce. Na festivalu je sodelovalo več kot 120 osnovnošolcev iz 10-ih osnovnih šol z različnih koncev Slovenije. Predstavili so se s pesmimi, dramatizacijami, poezijo in zgodbami v španskem jeziku. Kot vedno je bil namen festivala spodbujati ustvarjalnost osnovnošolcev, izmenjavo idej, spoznavanje učencev, ki se učijo špansko, z drugih šol ter promoviranje učenja španščine.

 

 4. ŠPANSKI FESTIVAL OSNOVNOŠOLCEV ¡HOLA CHICOS!   

V sredo, 23. 4. 2014, je na šoli OŠ dr. Ivana Korošca, Borovnica, potekal že 4. OŠ španski festival ¡HOLA CHICOS! Kot že vsi španski osnovnošolski festivali doslej, je tudi ta potekal pod okriljem SDUŠ-a ter šole gostiteljice, OŠ dr. Ivana Korošca, Borovnica. Ob koncu festivala smo zapeli tudi festivalsko himno ¡HOLA CHICOS!, ki je bila tokrat del še širšega konteksta – festivala Noč knjige, v sklopu Svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic. Ob tej priložnosti smo začetek festivala posvetili največjemu španskemu pisatelju, Miguelu de Cervantesu, z branjem uvoda romana, Bristoumni vitez Don Kihot iz Manče.

Na festivalu je sodelovalo 15 osnovnih šol iz vse Slovenije (pripeljali so se celo iz Idrije, Vranskega-Tabor, Šenčurja itd.) s 17 točkami – pesmi, igrani prizori, lutkovne predstave, film, kombinacije petja, igre in videa … Program festivala pa je še dodatno obogatila tudi plesno-glasbena skupina flamenka, CoraViento.

S prisotnostjo in pozdravnim nagovorom so nas počastili ravnatelj šole, g. Daniel Horvat, župan občine Borovnica g. Andrej Ocepek, evropska poslanka ga. Mojca Kleva Kekuš ter nova predsednica SDUŠ-a Ana Pavlič.

V okviru španskega festivala so bile v dopoldanskem času organizirane tudi delavnice na temo promoviranja branja in bralnih strategij, ki jih je vodila dr. Barbara Pregelj. Založbi Malinc in Mladinska knjiga sta imeli postavljeni stojnici, prva pa je izpeljala še nagradno igro, v kateri so lahko sodelovali tako učenci kot učitelji in prejeli knjižne nagrade.

Vse gostujoče učence in učitelje so tako OŠ dr. Ivana Korošca, Borovnica, kotštevilni sponzorji – Pekarna Pečjak, Regina, Nektar Natura, Mesarstvo Blatnik d.o.o., Ljubljanske mlekarne ter Tvojih pet minut počastili z odlično malico in sladkanjem.

Objave v medijih:

http://www.borovnica.si/?m=news&id=4118

http://www.mojaobcina.si/borovnica/novice/solstvo/4-osnovnosolski-spanski-festival-hola-chicos.html

http://nocknjige.si/borovnica/

5. ŠPANSKI FESTIVAL OSNOVNOŠOLCEV ¡HOLA CHIC@S!   

V četrtek 23. aprila 2015 je na Srednji ekonomski šoli Ljubljana, Roška 2, potekal 5. španski festival osnovnošolcev ¡Hola, Chic@s! pod imenom Improkihot. Festival je potekal v organizaciji Slovenskega društva učiteljev španščine.

Festivala se je udeležilo preko 110 učencev iz 11 osnovnih šol z različnih koncev Slovenije. Naš cilj je bil spodbuditi ustvarjalnost in druženje osnovnošolcev, zato smo letošnji festival osnovali malce drugače kot predhodnje. Festival je potekal v znamenju obeležitve 400-letnice literarnega velikana Don Kihota. Učenci so najprej prisostvovali delavnicam (od 15-18 ure), kjer so pripravili uprizoritev posameznih poglavij tega Cervantesovega dela. Ob 18 uri se je začela gledališka predstava Improkihot, na kateri so sodelujočii predstavili razumevanje izbranega odlomka in njegovo aktualizacijo.

Na Srednji ekonomski šoli Ljubljana so nas zelo lepo sprejeli. Ravnateljica šole gostiteljice, gospa Andreja Preskar nam je namenila pozdravni nagovor, izpostavila je pomembnost učenja tujih jezikov in poudarila, da tudi sama na šoli podpira tovrstne aktivnosti in je zelo ponosna, da imajo njeni dijaki priložnost aktivno uporabiti svoje znanje na delovni praksi v tujini. Festival je potekal v sklopu Noči knjige. Tudi na šoli gostiteljici so dijaki pripravili literarni večer pod imenom Noč branja pod Roško streho, zato smo se odločili, da ta dva dogodka simbolično povežemo in gledališko predstavo Improkihot izvedemo v šolski knjižnici. Nekaj besed nam je namenila tudi gospa Zdenka Sušec, šolska knjižničarka in zavzeta promotorka pisane besede. Pozdravila nas je tudi gospa Ana Pavlič, predsednica Slovenskega društva učiteljev španščine. Z obiskom gledališke predstave so nas počastili tudi dr. Maja Šabec in dr. Marjana Šifrar Kalan iz Katedre za španski jezik na Filozofski fakulteti ter predstavniki Veleposlaništva Bolivarske republike Venezuele in Veleposlaništva Španije.

6. ŠPANSKI FESTIVAL OSNOVNOŠOLCEV ¡HOLA CHIC@S!   IN 1. MEDNARODNA KONFERENCA UČITELJEV ŠPANŠČINE

V četrtek, 21. aprila 2016, se je Festival ¡HOLA, CHIC@S! vrnil v šišensko Osnovno šolo Riharda Jakopiča, kjer smo leta 2011 učitelji SDUŠ-a začeli s španskimi festivali za slovenske osnovnošolce.

Letošnja posebnost pa je, da je festival bil mednarodni, saj se ga je udeležilo 36 otrok iz 6 prijateljskih šol iz Španije, Italije, s Češke, Poljske, z Madžarske in Norveške. Skupaj z mladimi slovenskimi ljubitelji španščine se je festivala  ¡HOLA, CHIC@S!  letos udeležilo kar 196 otrok iz 17 šol!

Ker se naši učenci želijo spoznati med seboj in skupaj ustvarjati v španščini, je naš glavni cilj proces, skozi katerega »otroci iz različnih koncev Slovenije in tujine pokažejo svojim vrstnikom svoje zanimanje za španski jezik, in kako uživajo v učenju jezika in kulture,« kot pravi Ana Pavlič, predsednica našega SDUŠ-a.

Festival smo začeli s počastitvijo Cervantesa in s spominom na 400-letnico njegove smrti: učenci iz različnih držav so predstavili svoje šole, mesta in države ter svoje učenje španščine.

V okviru Festivala pa je SDUŠ za vse učitelje španščine organiziralo prvo mednarodno konferenco o učenju španščine pri nas in po Evropi ter primeri dobre prakse. Na mednarodni konferenci je sodelovalo 8 profesorjev španščine iz 7 držav.

Nato smo učence iz različnih šol in držav pomešali med seboj, da so v dobri uri časa pripravili telenovelo, poročila, skeč, pesem, pravljico ali prizorček na temo mladi in telefoni – in letošnji festival poimenovali Los Movichicos.

Ob koncu festivala pa so mešane skupine učencev predstavile številnemu občinstvu, kar so v eni uri uspeli pripraviti in se naučiti.

Komentarji:

»… hvala za organizacijo letošnjega festivala Hola chicos! Zelo zanimivo je bilo slišati, kakšen položaj ima španščina v drugih evropskih državah, taka druženja profesorjev so res dobrodošla. Hvala za to priložnost!«

» Čestitke za odlično organizacijo včerajšnjega festivala vsem učiteljicam, ki ste/smo pripravile program z učenci  …  Odzivi mojih učencev so bili pozitivni. Všeč jim je bilo, da so lahko na delavnicah skupaj sodelovali in se spoznali. Marsikdo je imel tremo pred nastopanjem in najraje se ne bi izpostavljal na odru (občutljiva leta) pa jih je ta vznemirjenost še bolj povezala kot skupino. Meni se je zdelo dobro tudi to, da smo imeli učitelji priložnost spoznati tudi ELE v drugih državah …«

»La expriencia del Festival ha sido espectacular. Trataremos de implementarla nosotros también.«

 »Muy buena la idea del festival como improvisación: los niños se conocen entre sí y disfrutan creando su breve obrita – lo importante es el proceso, más que el resultado.«

Pavlinka Korošec Kocmur