Arhivi avtorja: Kristina Koritnik

ŠPANŠČINA V OŠ

Mnenje SDUŠ o španščini kot 2TJ (1)

Javna razprava: Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli

Spoštovane kolegice in kolegi,

v petek, 30. junija, se izteče rok za oddajo mnenja o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli. Učitelji španščine si prizadevamo, da bi se španščina ohranila v naboru tujih jezikov, ki se jih učenci lahko učijo v osnovni šoli. Po novem predlogu zakona bo španščina ostala le, če bo vključena v nabor obveznih tujih jezikov kot obvezni predmet.

Pomembno je, da izrazimo svoje mnenje v čim večjem številu, saj le tako bomo odraz zanimanja učencev.

V javno razpravo https://e-uprava.gov.si/drzava-in-druzba/e-demokracija/predlogi-predpisov/predlog-predpisa.html?id=8301  se vključite z oddajo  svojega predloga oz. komentarja, ki je lahko tudi anonimen. Kopijo svojega predloga pa lahko pošljete tudi na društvo, info@sdus.si

 

Predlogi Slovenskega društva učiteljev španščine so    TUKAJ.

Javna razprava: Ureditev položaja drugega tujega jezika v osnovni šoli

Spoštovane kolegice in kolegi,
da bi se španščina ohranila v naboru jezikov, predvidenih za zgodnje in kontinuirano učenje in poučevanje, je pomembno, da izkažemo čim številčnejšo podporo. To storite tako, da v sklopu javne razprave pošljete elektronski sporočili z vsebino:
Ime, priimek, delovno mesto/poklic izražam podporo Slovenskemu društvu učiteljev španščine v prizadevanju po ureditvi jezikovne politike v OŠ in odprtosti nabora jezikov znotraj NIP oziroma vključitvi španščine v ta nabor. (Predlog)
na elektronska naslova gp.mizs@gov.si in info@sdus.si.

Dopis s pripombami je med pripetimi dokumenti.

 

 

Nagrajenkino poletje v Salamanci

Lara Snoj, zmagovalka letošnjega državnega tekmovanja iz znanja španščine, je za nagrado nekaj poletnih dni preživela v Salamanci. Kot pravi sama, jo je »sprva bilo zelo strah, saj sem prvič potovala in načrtovala celotno potovanje sama. A ves strah je bil odveč, saj sem že na poti do letališča v Bologni spoznala novo prijateljico, Slovenko, ki živi v Madridu.«

Lara nadaljuje, da je bila celotna izkušnja čudovita in nepozabna: »Presenetilo me je, da je bilo med njimi veliko ljudi iz držav Severne Evrope: Danska, Švedska, Nizozemska. […] Razdeljeni smo bili v skupine glede na naše predhodnje znanje. Jaz sem bila v skupini za nivo B1. V šoli smo ponavljali slovnico, se pogovarjali in igrali različne igre. Bilo je zabavno in zanimivo, vendar se mi zdi, da sem bila v prenizkem nivoju. To mi je potrdila tudi tamkajšnja profesorica. Vseeno pa sem se zabavala in naučila veliko novih stvari. Z novimi prijatelji smo skupaj odkrivali lepote mesta, se zabavali, pili sangrio in jedli tapase.«

salamanca_nagrajenka16

 

¡Hola chic@s! in gledališče

Morda bo najbolje, da odločitev, katerega špansko obarvanega dogodka se boste udeležili ta četrtek, 21.4., prepustite kar metu kovanca:)
Kolegica Melita Perkovič vabi na ogled ponovne uprizoritve predstave HISTORIA DE UNA ESCALERA  ob 18. uri v Amfiteatru II. gimnazije Maribor.
Na OŠ Riharda Jakopiča v Ljubljani pa se bo odvijal 6. španski festival osnovnošolcev ¡Hola, chic@s! letos prvič z mednarodno udeležbo. Klik za program dogodka.

Lepo vabljeni!

Marčevski opomnik

 • Danes, 7.3. do 13. ure imate udeleženci seminarja JEZIKOVNI TEST – ELASTIČEN METER? NEKAJ NAČEL »DOBREGA« TESTIRANJA možnost posredovati svoje naloge preverjanja ali ocenjevanja znanja za potrebe praktičnega dela seminarja na društveni elektronski naslov.
 • Ne pozabite na Teatrolo 8 15. in 16.3. 2016 v Mariboru. Svojo udeležbo lahko najavite še do jutri!
 • Seminar bo potekal 17.3. 2016 na Gimnaziji Šentvid s pričetkom ob 15. uri. Prijave za seminar se tu zbirajo do 13.3. 2016.
  Seminarju sledi skupščina društva s pričetkom ob 19. uri.
 • Pri plačilu letne članarine bodite pozorni na novo številko računa odprtega pri Delavski hranilnici. Podatki za plačilo so sledeči:
  KODA NAMENA: NOWS
  NAMEN/ROK PLAČILA: ČLANARINA 2016, “IME IN PRIIMEK
  BIC BANKE PREJEMNIKA – SE IZPIŠE SAM
  IBAN: SI56 6100 0000 9511 779 (nova številka računa odprta pri Delavski hranilnici)
  REFERENCA: SI 00 ter datum, ko poravnaš članarino brez kakršnih koli vmesnih ločil, presledkov ipd.

Lep in uspešen teden vam želimo!

Pestro dogajanje v marcu

Pestra špansko obarvana pomlad se prične že ta četrtek, 3. marca, ko bo potekalo šolsko tekmovanje srednješolcev v znanju španščine “Dilo en español.” Držimo pesti!

V petek, 4. marca lepo vabljeni na Fabulo, kjer se bo s svojim delom “El ruido de las cosas al caer” predstavil perspektivni kolumbijski pisec Juan Gabriel Vásquez. Na voljo je tudi prevod omenjenega dela v slovenščino.

V torek, 15. marca se bo odvijal mednarodni festival gledališča v španščini Teatrola 8 na odru II. gimnazije v Mariboru. Svojo udeležbo lahko najavite do 8. marca.